Українські міста в Інтернеті
cityukraine.info
2008-03-06 16:51 | Прилуки
Жінки в житті й творчості Тараса Шевченка: Ганна Закревська

«Не весело на світі жить,

Коли нема кого любить».

Т. Шевченко




Багатьох шанувальників творчості Т.Г. Шевченка, напевно, цікавлять інтимні сторони його життя: ставлення до жінок взагалі, кохання, а також спроби одружитися. 



Серед жінок, які зустрічалися на життєвому шляху поета, що викликали його щире захоплення, була й Ганна Закревська. Хоч Тарас Шевченко найменше пов’язував можливість особистого щастя з нею (вона була дружиною П. Закревського), проте, можливо, на думку дослідників життя і творчості поета, це було найглибшим і найтривалішим його захопленням. 



Познайомившись у Мосівці Пирятинського повіту Полтавської губернії (нині Драбівського району Черкаської області), поет потім зустрічався з нею у Березовій Рудці, куди їздив до братів Закревських під час першої та другої своїх подорожей в Україну. 



Найколоритнішою постаттю з усіх братів, людина, з якою познайомився Тарас Шевченко у згадуваній вище Мосівці й потім потоваришував, був Віктор Олексійович Закревський. Сам він був організатором й «старшиною» «товариства мочемордія», яке, за словами І. Франка, сприймалося як елементарна, часто цинічні реакція «проти усієї тієї фальші шляхетсько-панського життя, що вироблялася віками, та особливо при кінці XVIII і на початку ХІХ ст. дійшла до найвищого ступеня…» 



Варті уваги і такі важливі, на мою думку, подробиці, які повідомляє Петро Жур (один із дослідників життя і творчості поета) про В. Закревського. Він, зокрема, звертає увагу на спогади Г.П. Галагана, які той наводить у своєму щоденнику 21 вересня 1840 року: «Коли Закревський почув, як я читаю по-малоросійськи («Кобзаря»), почав од радості мене обнімати». І далі повідомляє: «Віктор усе життя прожив у цивільному шлюбі з простою селянкою. Сам він очолював той невеликий гурток («товариство мочемордія») молодих вільнодумців, з якими зблизився Шевченко в першу свою поїздку на Україну». 



«В гостинному домі Закревських, - згадує також О.С. Афанасьєв-Чужбинський, - Шевченко був своїм. Взимку ми з’їхалися у Закревських. Шевченко був у них як свій і охоче жив у їхньому гостинному домі. Іноді з’їжджалися до Віктора Олексійовича деякі поклонники Бахура, і відбувалися славнозвісні свята. Але Тарас Григорович любив і жіноче товариство, нерідко просиджував у вітальні господині в дружньому колі, весело розмовляючи, слухаючи музику або гучним своїм голосом співаючи сумовитих українських пісень. Тоді ніякі зусилля поклонників Бахура не в змозі були відняти його в нас, і кінчалося тим, що Віктор Олексійович з товаришами приходив з флігеля і ми всі разом просиджували далеко за північ». 



Старший брат Віктора Закревського, Платон, значно відрізнявся від нього, і за своїм характером був завзятим кріпосником. Відставний полковник після бурхливої і далекої від бездоганності казенної служби завзято господарював у своєму великому маєтку. «Можна повірити, - зазначає П. Жур, - свідченням старих селян, записаним Маріеттою Шагінян про те, що «Платон Олексійович «не бридився» особисто шмагати селян на конюшні». 



Портрет П.О. Закревського, котрий Шевченко намалював у грудні 1843 року, дає наочне уявлення про паскудний характер цього вгодованого тупоокого мужчини з ріденькими вусиками над губами.

1839 року від одружився з Ганною Іванівною Заславською – 17-річною дочкою померлого поміщика села Марківки, полкового сотника, вихідця зі старовинної козацької родини. Жених був удвічі старший за наречену. До приїзду Шевченка у подружжя Закревських було вже двоє дітей – чотирирічний Гнат і дворічна Ольга. За свідченнями М.А. Маркевича, Ганна Іванівна була чарівна. 



Як стверджують інші її сучасники, Ганна мала величезний успіх у колі численних гостей і прихильників. Щиро захоплювався нею і Тарас Шевченко, який тоді ж любовно писав її портрет. 



З портрета на нас дивиться великими темно-голубими очима справді «Ганна вродлива», як називав її поет в одному зі своїх листів. Мабуть, глибоко в серце поета проник пильний погляд великих темно-голубих очей, якщо про той погляд і ті очі Шевченко проніс згадку ледве чи не через все життя. 



Саме Ганні Закревській в 1848 році на засланні присвятив поет одну з найніжніших своїх поезій – «Г. З.», в якій із щирим захопленням звертався до Закревської:

«Ти не здавалася мені

Такою гарно-молодою

І прехорошою такою

Так, як тепер на чужині,

Та ще й в неволі…»

Спочатку вірш «Немає гірше, як в неволі про волю згадувать» було переписано в «Малу книжку» без назви. При переписуванні в «Більшу книжку» Шевченко дав йому назву «Г. З.», тобто «Ганні Закревській». 



На далекому Косаралі в хвилини душевної самотності, подумки розмовляючи з коханою жінкою, він висловив довірливо інтимні слова вдячної пам’яті, захоплення і щирого жалю, - бо ж «немає гірше, як в неволі про волю згадувать», і про тих найдорожчих, які залишилися так далеко.

… А ти, доле!

А ти, мій…

Моє свято чорнобриве.

І досі меж ними

Тихо, пишно походжаєш?

І тими очима,

Аж чорними-голубими,

І досі чаруєш

Людські душі? Чи ще й досі

Дивуються всує

На стан гнучкий? Свято моє!

Єдинеє свято!

Так, це Ганна Закревська… Очі «аж чорнії-голубії» дивляться на нас із портрета, написаного Шевченком у 1843 році.

Скільки лагідної покірності, приреченості невмолимій долі і щирого бажання душевного спокою коханій звучать в останніх рядках поетового вірша:

Усміхнися, моє серце,

Тихесенько-тихо,

Щоб ніхто і не побачив…

Та й більше нічого. 



Здається, для жодної з жінок, що зустрічалися на життєвому шляху Шевченка, поет не знаходив таких зворушливо сердечних, ніжно-пестливих і цнотливих слів, як для «Ганни-вродливої» - його недосяжної мрії і водночас такої прозаїчно-буденної дружини духовно обмеженого кріпосника…

Афанасьєв-Чужбинський писав, напевно, саме про це захоплення Шевченка: «Захопився було на короткий час він однією відомою красунею, котра крутила голови всім, хто потрапляв у зачароване коло її. Захоплення було сильне. Шевченко не на жарт замислювався, малював її голівку і декілька разів писав вірші. 



Я завжди був радий, коли хто-небудь йому подобався: благородна натура цим ставала ще худож-нішою, і він працював тоді з більшим запалом». 



Можливо, «відома красуня» Афанасьєва-Чужбинського і є тією самою Ганною Закревською. У далекій неволі, згадуючи про неї, поет, пишучи про своє потаємне почуття до цієї жінки, не випустив і ту обставину, що Ганна Закревська своєю вродою чарувала не тільки його одного. З цього приводу Афанасьєв-Чужбинський зазначає у своїх спогадах: «Запросила вона якось його (Шевченка) вранці – прочитати їй одну поему й сказала, що бажала б сама насолодитися читанням. 



Тарас Григорович виконав її бажання. Йшов він до неї з якимось трепетом. Але яка ж чекала на нього картина. У затишній вітальні красуня сиділа на канапі в оточенні студента, гусара й товстелезного генерала – трьох завзятих своїх залицяльників, і майстерно маневрувала по-своєму, одурюючи всіх трьох, потішаючи їх по черзі надією та вкидаючи в розпач. Поет зніяковів, і як чарівна господиня не атакувала його люб’язністю – він пішов з твердим наміром ніколи не відвідувати красуні і додержав свого слова…» 



І далі Афанасьєв-Чужбинський наводить текст вірша, написаного з приводу вище описаних подій:

Не журюсь я, а не спиться

Часом до півночі.

Усе світять ті блискучі

Твої чорні очі.

Мов говорять тихесенько:

«Хоч, небоже, раю?

Він у мене тут у серці».

А серця немає,

Й не було його ніколи,

Тільки шматок м’яса…

Нащо ж хороше і пишно

Так ти розцвілася?

Не журюся, а не спиться

Часом і до світа,

Усе думка побиває,

Як би так прожити.

Щоб ніколи такі очі

Серця не вразили. 



З ім’ям Ганни Закревської пов’язано також поезію «Якби зострілися ми знову», написану у другій половині 1848 року, у якій є натяк на те, що

… не правдивим,

А сном лукавим розійшлось,

Слізьми-водою розлилось

Колишнєє святеє диво!

Зазначені вище твори належать до кращих зразків нечисленної інтимної лірики Шевченка. 



Анатолій Риженко 

Джерело: «В двух словах», 

№10 від 6 березня 2008 року

© Інститут Трансформації Суспільства 2007-2014
При повному або частковому використаннi матерiалiв посилання на цей сайт є обов'язковим. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть матерiалiв покладається на їх авторів.Наша адреса: Україна, 01034, м. Київ-34, а/с 297, тел./факс: (044) 235-98-28, 235-80-23. e-mail: [email protected]